Ölands sportfiskecentrum

Det naturliga fisket

Bra fiske och lättillgängliga vatten gör Öland och framförallt norra Öland till ett sportfiskeeldorado av hög klass. 

På Ölands norra ände ligger Grankullaviken – en stor vik som genom sitt skyddande läge, inströmning av bräckt vatten, lång vegetationsperiod och grunt vatten gör Grankullaviken till ett högproducerande reproduktionsområde för näringsorganismer och hyser en mångfald av fiskarter. Att fånga grova havsöringar är inte någon tillfällighet.
Gäddförbud 1mars – 31maj.

Information

Läge

Ölands Sportfiskecentrum är beläget på norra Öland och i omedelbar anslutning till Grankullavikens sydvästra strand, 40 m från eget fiskevatten.

Fiskevatten

Grankullaviken har en areal om 660 hektar. I vikens öppning mot havet bildar tre mindre öar ett utmärkt skydd mot störande strömmar och kraftiga vindar.

Djupförhållandena i viken är exceptionella och huvuddelen av viken håller endast ett djup om 1-3 meter. Endast inseglingsrännan mellan Nabbelund och Ölands nordöstra udde samt ett område i centrum av viken håller ett djup på 5-6 meter.

Grankullaviken är en betydande lekplats för många fiskarter och har ett utbyte av fisk med Östersjön och andra småvikar längre ned längs kusten, vilket medför en aldrig sinande tillförsel av fisk.

Fiskesäsong

Tack vare Ölands milda klimat kan fisket bedrivas i stort sett året runt. Bästa tiden för gäddfiske är från 1 juni – 31 mars. Gäddförbud under leken 1/3 – 31/5. Öring är tillåten hela året. Från mitten av maj till ett par veckor in i juni kokar vattnet av näbbgäddor. Vid rätt plats har man fisk vid varje kast.

Havsöringen fiskas med fördel under mars, april och maj samt på senhösten i oktober, november och ända in i december.

Fiskarter

Gädda, abborre och givetvis havsöring är de mest intressanta fiskarterna och fiskas med fördel i Grankullaviken. Men här finns tidvis även näbbgädda, plattfisk, sik och id, liksom stundtals havsöring som annars stryker strandnära och på kastavstånd utmed norra Ölands västra och östra stränder.

Fiskemetoder

Gäddan fiskas oftast på spinn men kan även tas på fluga när den står som grundast. Vobblers i gul-gröna färger samt skeddrag i koppar och jiggar i blå eller gul-grön nyans brukar vara de bästa betena. Abborren fiskas med mindre jiggar och spinnare eller tas med mask eller fiskgli på kroken. Havsöringen spinn- eller flugfiskas oftast från stranden och vanligtvis sker det genom vadning till knä eller midjedjupt vatten. Spinnfiskaren väljer med fördel ett 10 fots spö och lina mellan 0,25-0,30 mm. Lämpliga beten är olika typer av kustvobblers samt långsmala skeddrag av kustfiskemodell.

Fiskeregler

Fiske med handredskap är fritt i såväl Grankullaviken som längs ölandskusten.

Fredningstider för gäddfiske i Östersjön
Under perioden 1 mars ‑ 31 maj är det förbjudet att fiska efter gädda inom Gotlands kustvatten, Kalmarsund samt kustvattnen runt Öland.

Minimimått och maximimått för gädda i Östersjön
•Minimimått: 40 cm
•Maximimått: 75 cm

Båtar & fiskeutrustning

10 motorbåtar  4,40 meter och försedda med motorer om 4 hk finns att hyra. Ankare, åror och flytvästar samt 10 l bensin ingår i hyran (vid veckohyra).

Förutom sedvanlig fiskeutrustning behövs kläder efter väder samt vadare för havsöringsfisket.

Logi & mat

Grankullavik Fritidsby ligger alldeles vid stranden till Grankullaviken och består av 24 stugor med utsikt över vattnet.

Alla stugor har WC, dusch, varmt och kallt vatten, kylskåp, frys, elspis, köksutrustning, elvärme, micro samt TV och terrass med utemöbler och grill.

Städning utföres av gästen. Slutstädning kan beställas. Sänglinne ingår inte. Mat ingår inte – självhushåll gäller i stugorna.

Övrig service

På området finns  servicebyggnad med tvättmaskiner och torktumlare samt samlingslokal, bastu och fiskrök.  Lekplats för barn. Besökande sportfiskare erhåller en noggrann genomgång av sjökort och motorer innan fisket börjar samt tipsas om var fisket är som bäst för tillfället.

Stugor, alternativ

Alternativ 1
Stuga om 43 kvm, totalt 16 styck med 4 bäddar, storstuga med pentry samt 2 sovrum varav ett med våningssäng, WC och dusch.

Alternativ 2
Stuga om 53 kvm, totalt 8 sammanförda i parhus, 6 bäddar, storstuga, kök med micro, kyl och frys, 1 sovrum med 4 bäddar i våningssängar, 1 sovrum med 2 enkelbäddar, WC och dusch.

Övriga aktiviteter

Tennis, bär- och svampplockning, vandringsled genom Trollskogens naturreservat, orkidevandring, natur-och kulturaktiviteter samt golf (10 km) och naturligtvis sol och bad. Ekopark med vandrings- och cykelled samt sevärdheter alldeles intill anläggningen.

Priser

Kontakta oss för information om aktuella priser och för bokning.

Epost: info@grankullavik.com.

Fiskevärd

Birger och Liselott Karlsson
Grankullavik SportfiskeCentrum
Grankullavägen 322
387 75 Byxelkrok

Telefon: +46(0)485 – 240 14
Mobil: 070 – 688 75 66 | 070 – 655 75 66

E-post: info@grankullavik.com

 

sv_SESwedish